Kézipoggyász

Magyarországi Sztúpa-túra

2017. október 03. - szicksandor

zalaszanto_sztupa.jpg

Egy kis lélektápláló utazásra invitálunk Benneteket, mégpedig Magyarországon a Sztúpa-túrára. Mi is az a Sztúpa!? A Sztúpa szankszkrit szó, jelentése halom. Eredetileg egy földhalom volt, melybe Buddha relikviát temették. Földi hamvait 8 sztúpába helyezték el, majd, egy legenda szerint felnyitották ezeket a halmokat és több ezer sztúpába kerültek át a hamvak.

A sztúpa a legrégebbi buddhista vallási építmény. A buddhisták szerint a tökéletes tudat jelképe. A világon rengeteg sztúpa található, ahova az emberek imádkozni mennek, vagy éppen csak egy kicsit megszusszanni, nyugalmat lelni, csendben lenni, hogy felgyorsult világunkban újra megleljék belső békéjüket és hangjukat. Vallási hovatartozás nélkül várnak minden sztúpába bennünket, hisz az emberi lélek mindentől független. Ez a tolerancia és elfogadás a buddhizmus egyik alapköve.

A hit szerint a sztúpa, mint buddhista kultuszépítmény, az embert a személyes fejlődés lehetőségére emlékezteti, hogy rátalálhasson saját belső tökéletességére.

Az alábbiakban bemutatjuk a kis hazánkban található 3 nyilvános és nagyszerű sztúpát, ahova sajnos mi még nem jutottunk el, remélem viszont, hogy hamarosan, mikor is új útra lépünk életünkben, mi is megtapasztaljuk energiájukat és egyediségüket.

1. Zalaszántó

Itt található nemcsak hazánk, hanem egész Európa legnagyobb sztúpája, a Béke-Sztúpa, melyet a XIV. Dalai Láma 1993-ban avatott fel. Zala megye csodájának is hívják, nem véletlenül. A buddhista építmény a Béke jelképe, mely az Emberi Jogok Parkjában található. Az építmény 30 méter magas és 24 méter széles, és található benne egy 24 méter magas Életfa is, egy Buddha szobor, emellett Buddha tanításai és ami kuriózum, Európában egyedül itt található Buddha-ereklye is, azaz Buddha földi maradványának néhány darabja, néhány apró csontszilánk, melyet egy díszes tartóban tárolnak, nagy becsben és tisztelettel.

A hófehér építményt kör alakú lépcsőzetes talapzat övezi, mely a rituális körüljárást szolgálja. A tiszteletadás jeleként úgy kell körbehaladni, hogy a sztúpa tőlünk jobbra legyen.

Érdekesség még, hogy az építési költség főképpen a dél-koreai nép adakozásából, valamint az osztrák emberek adományából gyűlt össze (kb. 40 millió forint). A kivitelezést magyarok végezték. Az építkezés megkezdése előtt egy évvel szertartás keretében megkeresték a Föld lelkét, és oda építették a sztúpát.

sztupa3.jpg

2. Tar

A Mátra aljában, fantasztikus környezetben, a Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban található Kőrösi Sztúpája, Taron. A sztúpa hófehér építménye és aranyozott csúcsa már messziről vonzza az ember tekintetét, de ettől függetlenül is sokan látogatnak el ide. Ez a hely szinte a béke és nyugalom szigete! A XIV. Dalai Láma ezt a helyet is felszentelte, 1992-ben. Itt található Kőrösi kalandos életútját bemutató állandó kiállítása. Az egész helyet a tibetológus halálának 150. évfordulójára hozták létre, nagy szerencsénkre. A Sztúpába be is lehet menni, ahol találunk egy igazi imamalmot, érdekes információkat, relikviákat, képeket a tibeti buddhizmusról. Néhány éve épült fel a területen a Magyarországon egyedülálló, tibeti stíusú Tara Templom is, melynek látogatása szintén egyedi élményt adhat számunkra. Az alsó szinten találhatóak a közösségi- és szálláhelyek. Érdemes még betérni a Tara teaházba elfogyasztani egy teát, közben hagyni, hogy átjárjon és feltöltsön bennünket a hely fantasztikus energiája.

p148-2.jpg

3. Becske

A harmadik, nyilvánosan megtekinthető Sztúpa a becskei Megvilágosodás-Sztúpa. Ennek a Sztúpának érdekes a története, mert eredetileg Németországban, Hamburgban épült volna meg, de valamilyen engedélyezési probléma merült ott fel az önkormányzatnál, ezután került hozzánk ez a fantasztikus lehetőség,  Láma Ole Nydahl közbenjárásának köszönhetően.

Bár egy sztúpa építése több hónap, akár több év is lehet, nálunk 9 hét leforgása alatt megépült ez a csoda, mivel  a németek már korábban elvégezték a munka javát. A Gyémánt Út Buddhista Közösség Serab Gyalcen rinpocse, neves nepáli buddhista tanító irányításával és segítségével építette fel a becskei sztúpát. Tudni kell, hogy csak elegendő tapasztalattal és tudással rendelkező buddhista mester vezetésével építhető ilyen szakrális építmény. Itt egy egész elvonulási központot, meditációs helyiségeket építettek, ahol komoly kurzusokat, elvonulásokat is tartanak.

b124.jpeg

Mindezeken felül 4-5 sztúpa található még Magyarországon, de azok látogatása előzetes egyeztetést követően lehetséges, mert mind magánterületen van. (Budapesten kettő, Budakeszi, Biri, Úszó).

Kívánjuk minden kedves olvasónknak, hogy eljusson valamelyik, vagy épp az összes itthoni Sztúpába, és meg tudjon merítkezni egy kis nyugalomban, békében, amit ezek a helyek energiája ad és feltöltődve folytassa életét.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon, akár együttműködés céljából is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr212909716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása