Kézipoggyász

3 furcsa hely a világban, ahova ne tervezz családi nyaralást

2017. augusztus 30. - szicksandor

Vannak furcsa, érdekes, veszélyes helyek a világban, amikről elsőre nem is akarjuk elhinni, hogy egyáltalán léteznek, másodszorra pedig már látni akarjuk őket. Aztán harmadszorra jön az érzés, hogy dehogy akarok én odamenni. A rengeteg ilyen hely közül, amivel Földünk megajándékozott minket, bemutatunk nektek hármat, nem kimondottan  a jövő évi nyaralás egyik lehetséges színhelyeként.

1. Kliluk a “Pöttyös tó” - Kanada

Nem meglepő módon ez a tó valóban pöttyös. Kanada egyik legforróbb területén, Osoyoos város mellett található, és nyáron a nagy melegben a tóban lévő ásványi anyagok kikristályosodnak, és nagy színes pöttyöket alkotnak. A világ egyik legmagasabb ásványi anyag koncentrációjú tava, amelyet már az őslakos indiánok is előszeretettel használtak gyógyászati célokra. Rendkívül érdekes látványt nyújt a tó, de látogatása kissé bonyolult. Aki közelről szeretné megtekintemi, annak számolnia kell a majdnem negyven fokos meleggel, ami egész nyáron tapasztalható, de be kell szereznie a helyi indiánok, az okanaganok engedélyét is, mivel a tó az ő területükön fekszik, és ők bizony hét lakat alatt őrzik. Aki viszont csak távolról akar gyönyörködni a látványban, annak ott van az erre a célra épített kilátó. 


2. Derweze a “Pokol kapuja” - Türkmenisztán

Ezt a helyet sem mernél nyugodt szívvel turistaparadicsomnak nevezni. A Kara-kum sivatag közepén elhelyezkedő hely 260 kilométerre található Asgabattól. Derwezw település környéke földgázban gazdag terület, ahol egy 1971-es fúrás során beszakadt a fúrótorony alatti talaj, és egy 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter keletkezett, mely mérgező gázokat kezdett kibocsájtani magából. A szovjet geológusok azt találták ki, hogy meggyújtják a földgázt, remélve, hogy a tűz hatására néhány nap alatt elég az összes földgáz és a tűz majd szépen kialszik. Ez volt 46 éve… Azóta, több mint négy évtizede ég a beomlott barlang. Az égő kráter sötétedés után akár negyven kilométerről is látszik, de ha látni akarjuk akkor lehet, hogy sietnünk kell, mert 2010-ben az ország miniszterelnöke a földgáztermelés megháromszorozásának az érdekében azt nyilatkozta hogy betemetteti a krátert. Szerencsére ennek azóta nyoma sincs, különösen azért mert szinte ez Türkmenisztán egyetlen látványossága. Azonban ha valaki mégis úgy dönt, hogy meg akarja látogatni, akkor nagyon szervezze meg, mert eljutni ide szinte lehetetlen. Az egyik legjobb megoldás, ha megbízunk egy külön erre a kirándulásra specializálódott ügynökséget, melyekből jó párat találunk Asgabatban.

3. Grand Prismatic Spring a “Nagy prizmaszerű forrás” - USA

A Yellowstone Nemzeti Parkban található Amerika legnagyobb, a világon pedig a harmadik legnagyobb hőforrás, mely egy 91 méter átmérőjű, 50 méter mély kráter, melyből 70 fokos víz tör a felszínre. A változatos színvilág a hőforrásban található thermofil baktériumoknak köszönhető, melyek az őszi és tavaszi idényben mások, így a tó színe is velük változik. A középső kék szín viszont állandó, mert ott, amagasabb hőmérséklet miatt, már nem élnek meg a baktériumok. Kirándulásnak kiváló, de nem kell pánikba esnünk, ha otthon felejtettük a fürdőruhánkat.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon, akár együttműködés céljából is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6012791024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2017.09.01. 13:15:30

A Yellowstone-ba miért ne tervezhetnénk családi nyaralást? Szuper hely.
süti beállítások módosítása