Kézipoggyász

15 érdekesség Hawaii-ról, amit lehet, hogy nem tudtál

2017. szeptember 26. - szicksandor

 

hawaii-desktop-wallpaper-hd-widescreen-3840x2160-915x515.jpg

Sokunk képzeletében mesebeli szigetként jelenik meg Hawaii, amely az USA 50. tagállama 1959. augusztus 21-től. A Csendes –óceánon található Polinéziában (Óceánia) fekvő szigetcsoportot James Cook fedezte fel 1773-ban. Híres gyönyörű természeti kincseiről, vulkanikus eredetéről, vendégszeretetéről, virágkoszorúiról, és sajnos Pearl Harbor-ról.

Most viszont szeretnénk még bemutatni 15 érdekességet, hogy más is eszünkbe jusson erről a csodálatos szigetcsoportról.

  1. Mauin, Hawaii egyik szigetén, a felhők fölé nyúló hegyek közül a legmagasabb a Haleakala (3000 m). A legenda szerint odafönn, azon a holdbéli tájon gyakorolt annak idején Neil Armstrong, hogy azután megtegye azt a bizonyos kis lépést. 
  2. A törvény szerint egyszerre csak egy alkoholos ital lehet előtted egy szórakozóhelyen vagy étteremben.
  3. A világ ananászkereskedelmének több, mint 1/3-a Hawaiiról származik.
  4. A Big Island (hivatalosan Island of Hawaii) minden évben kb. 0.17 négyzetkilométerrel lesz nagyobb a Kilauea vulkán (a világ legnagyobb és legaktívabb vulkánja) folyamatos kitörései miatt.
  5. A hawaii ingeket a 19. században kezdtek el gyártani. Az egész akkor kezdődött, amikor a misszionáriusok sima pólókat adtak a hawaiiaknak, hogy eltakarják csupasz felsőtestüket. Ezeket a sima pólókat kezdték el befesteni a hawaiiak, hogy kicsit jobban nézzenek ki.
  6. A szörfözést több ezer éve találták ki az első Hawaiira érkezett polinéziaiak. A deszkák 68 kilónál is nehezebbek voltak és hosszuk elérhette a 6 métert is. hawaii15.jpg
  7. Hawaii hivatalos nyelve az angol mellett a hawaii, viszont ez alig beszélik néhányan, már inkább csak hagyományőrzés végett. Érdekessége, hogy Hawaii ABC-je mindössze tizenkét betűből áll: öt magánhangzóból (A, E, I, O, U) és hét mássalhangzóból. (H, K, L, M, N, P, W).
  8. Itt található egy kihűlt vulkáni kráter, a Mt. Waialeale, mely arról híres, hogy itt forgatták a Jurassic Park című filmet.
  9. Az „aloha” köszönés annyira szimbolikus, hogy a hawaii autók rendszámtábláján is feltüntetik. (Az USA-ban szokás, hogy a rendszámtáblán az államra jellemző sajátosságokat tüntetnek fel.) Hawaii az „Aloha State”. bffb3c03f5299d767d86dde1af972bf8.jpg
  10. Hawaii „hivatalos hala” a Humunukunukuapua'a, az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Azt szokták viccesen mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal”.
  11. Egy USA-ban végzett boldogságteszt eredménye szerint az Államok legboldogabb állama – ahol arányosan a legtöbb elégedett ember él – Hawaii.
  12. Hawaii-ról származik a Hooponopono mely egy ősi hawaii gyógymód, a megbocsátás művészete, terápia a negatív gondolatok, érzelmek semlegesítésére
  13. Hawaiin nincs etnikai vagy nemzetiségi kisebbség, hisz mindenki valamilyen ’kisebbséghez tartozik’. rx35r5afpa3fyaohnltitswbzlcq4or4_hq.jpg
  14. Hawaii a legizoláltabb terület a Földön. Távolságok: 6200 km Japántól, 7900 km Kínától és 3800 km Kaliforniától.
  15. Minden évben egy rakat szuvenírként hazahurcolt lávakövet és homokot küldenek vissza babonás turisták a Hawaii Nemzeti Parknak azzal az indokkal, hogy Pele, a tűz, a villámok, a vulkánok és az erőszak istennője balszerencsével sújtotta őket. A leveleken a feladó neve és címe nincs feltüntetve, nehogy a végén visszaküldjék nekik a megátkozott köveket.

 

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon, akár együttműködés céljából is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5212888074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása