Kézipoggyász

Gaudi, Barcelona lelke

2017. június 01. - szicksandor
A Barcelonáról írt bejegyzésben említettem, hogy Gaudiról és az ő munkásságáról külön fogok megemlékezni. Már csak azért is, mert Gaudi annyira nagy hatással volt Barcelonára, annyira beleivódott a művészete a város hangulatába, hogy megérdemel egy külön bejegyzést.

Talán a világon nincs még egy olyan művész, aki ennyire egy városhoz kötődik, mint Gaudi.
Nem egy Gaudit elemző vagy éltető írást akarok létrehozni, inkább csak megemlékezni néhány sorban egy nagy művészről és a legnagyobb műveiről.

 

 

 

Antoni Gaudi édesapjával 16 évesen költözött Barcelonába, majd 21 évesen kezdte el egyetemi tanulmányait. Az áttörést az 1878-as világkiállítás hozta meg neki, ahol egyedi formáival, görbületeivel egy teljesen új irányzat alapjait tette le, melynek során a spanyol modernizmus legnagyobb alakjává vált.

Gaudi sikereiben és presztízsében nagy szerepet játszott barátja és mecénása, Eusebio Güell is.

Kevesen tudják róla, hogy munkásságának kezdetén lámpavasakat tervezett, majd később kisebb munkákat bíztak rá.

Kimagasló alkotásai közt meg kell említeni a Güell Parkot,  a Casa Battlót, a Casa Millát és a Sagrada Familiát is.

Gaudi élete főművét, a Sagradát F. de P. del Villártól vette át, aki 1882-ben kezdte el a tervezését. Gaudi teljesen áttervezte az épületet, és élete hátralévő részében ezen dolgozott, 1910 után már semmi más munkát sem vállalva el.

Halála méltatlan és egyben banális volt. Mivel 1910 után már szinte megszállottan csak Sagrada Familiának élt, ez nagyban befolyásolta életét. Remeteként az építkezésen élt, elhanyagolta magát, és csak a munkájának élt.

1926-ban, amikor pont a templomot nézte egy új szögből, egy lóvontatta villamos elütötte, és elhanyagolt külseje miatt nem akartak vele foglalkozni, mert azt hitték, csak egy újabb koldus. Órákig feküdt az utcán, és csak akkor szállították kórházba, amikor a Sagrada Familia lelkésze azonosította őt. De ekkora már olyan súlyos állapotba került, hogy három nap múlva a kórházban meghalt.


Gaudi három fő alkotásáról szeretnék néhány szót ejteni. 


Güell Park:


A park 1910 és 1914 között épült, a névadó, Eusebio Güell megbízásából. A 17 hektárnyi területen elterülő park célja egy kertváros létrehozása volt, de az összesen kb. 50-60 házra tervezett “lakóparkból” mindössze öt ház épült fel.

A park központi része csodálatos képet fest, és itt található Gaudi egyik híres műve, a parkot őrző sárkány is.

Az alsó rész piactérnek készült, felette pedig egy hatalmas terasz található, mely páratlan panorámát nyújt Barcelonára.

 

 

Casa Batlló: 

Ez az épület egyike annak a hét Gaudi alkotásnak, mely felkerült a Világörökség listájára, illetve ez egy meglévő épület volt, amelyet 1904 és 1906 közöt alakított át Gaudi.

A ház eredetileg még 1877-ben épült egy spanyol középosztálybeli család részére, melyet a Csontok Házaként ismertek.

A ház magával ragadó és egyedi, mint Gaudi minden munkája. Egyenes vonalakat ne keressünk az épületben, de ennek ellenére mégis élhetőnek tűnik az épület. Engedjük át magunkat az ívek, hullámok és a színorgia kápráztató varázsának.

Ebben a házban valóban megtalálható Gaudi összes kézjegye.


Sagrada Familia:

Gaudi főműve!  Megkerülhetetlen, kihagyhatalan egyszerűen maga a csoda. Életéből 35 évet szentelt a máig be nem fejezett Sagradára, melyet 2010-ben XVI. Benedek pápa bazilika rangra emelt és megszentelt.

Az építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered, akinek az volt az elképzelése, hogy egy olyan templomot kell építeni, ahol szegény és gazdag együtt imádkozhat.

Gaudi élete utolsó tizenöt évében mással már nem is foglakozott, szinte a megszállotja lett a templomnak. Az építési költségeket adományokból próbálták finanszírozni, maga Gaudi is sokszor járt házról házra adományokat kérve, miután saját vagyonát is felajánlotta az építkezés költségeire.

Érdekesség, hogy a mai napig az építés költségeit adományokból és a belépőjegyekből finanszírozzák, ami éves szinten 22-25 millió eurót jelent, amelyben nagy segítséget jelent, hogy a Sagrada 2006 óta Spanyolország leglátogatottab épülete.

Gaudi célja az volt, hogy a világ legnagyobb bazilikáját tervezze meg, mely hatalmasabb, mint a kölni dóm, és ezt a célt a maga 170 méteres toronymagasságával el is érte.

Az építkezés többször szünetelt, sok támadás is érte, de jelenleg úgy néz ki, hogy az elkészültét nem lehet megakadályozni. A tervezett átadást 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára tervezik, amikorra is befejezik a 144 éve tartó építkezést.

Valóban tapasztalható valami varázslatos, valami Isteni a Sagradaban. Talán tényleg van valami alapja annak, amit Gaudi mondott: “A Sagrada Familia, teljes egészében az isteni gondviselés műve, beleértve az én építészként való közreműködésemet is.”

És akik nem tudják kivárni, amíg felépül a bazilika, azoknak álljon itt egy másfél perces, helikopteres szemszögből készült film, animációval megtámogatova, amely bemutatja a Sagrada építését és elkészültét. Zseniális!

 

Amennyiben téged is magával ragadott Gaudi művészete, akkor olvasd el a Barcelonai városlátogatásomról szóló leírásomat is.

BARCELONA - Városnézés Gaudi nyomában.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon. 



A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712748122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása