Kézipoggyász

3, a világ legnagyobb vízesései közül

2017. október 10. - szicksandor

hbl_012_image_webready_horseshoefalls10-2014_1_2.jpg

A XXI. századi építészet remek alkotásokkal ajándékozott meg minket, de nincs csodálatosabb a természet alkotta helyeknél. Lenyűgöző pusztaságok, varázslatos hegyek és magával ragadó vízesések, de erről akkor tudunk igazából meggyőződni, amikor ott állunk előttük.

Jómagam is akkor értettem meg először a természet alkotta csodák erejét, amikor ott álltam a világ egyik leghíresebb vízesése, a Niagara felett. Egy kényelmes, ám rendkívül hosszúnak tűnő autózást követően jutottunk el a Niagarához, és egész úton azon gondolkodtam, meg vagyok őrülve, hogy egy vízesésért ennyit autózok. De amikor ott voltam, láttam, hallottam, éreztem, akkor azt mondtam, hogy ez mindent megér, és azóta is hálás vagyok, hogy ott lehettem! Ez az érzés inspirálta ezt a blogbejegyzést.

1. Niagara

Mi mással is kezdhetnénk, ha nem a világ talán leghíresebb vízesésével, ami nem a legmagasabb, nem rendelkezik a legnagyobb vízhozammal, de kétségtelenül a leglátogatotabb a maga évi 30 millió látogatójával. 51 méteres magassága mellett rendkívül széles kiterjedésű, és ennek is köszönheti a percenkénti 110 000 köbméteres vízhozamát, amivel a legnagyobb vízhozamú zuhatag Észak-Amerikában. A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el.

Érdekesség, hogy habár befagyni nem tud a Niagara, volt olyan év, amikor a nagyon kemény tél miatt feltorlódó jégtáblák elzárták a víz útját. 1969-ben pedig az amerikai hadsereg mérnökei terelték el a lezúduló víztömeget a meder és a sziklafal struktúrális vizsgálata miatt. Amerikában akkora státusza van a vízesésnek, hogy a Szabadság-szobor felállításáig az első számú jelkép volt.

thumb_img_4377_1024.jpg

2. Victoria-vízesés

Zambia és Zimbabwe határán taláható Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A vízesés egy 1,7 kilométer hosszan elnyúló ívelt vízfüggöny, melynek legnagyobb magassága 108 méter, amely öt különálló zuhatagra osztható, az Ördög Zuhataga, a Fő-zuhatag, a Központi-zuhatag, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatag. Átlagos vízmennyisége 1400 köbméter másodpercenként, de az esős évszakban ez akár a három-ötszörösére is nőhet. Már az 1900-as évek elején nagy népszerűségnek örvendett a turisták körében, ami a mai napig töretlen, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egymillió látogató évente.

vz3.jpg

 

3. Angel-vízesés

Na, ő a legmagasabb vízesés a világon, és a leghosszabb egybefüggő vízfolyam is az ő nevéhez fűződik. Venezuelában, a Canaima Nemzeti park területén található a 979 méter magas vízesés, melynek egy 807 méteres szakasza egybefüggő vízesés. A vízesést 1910-ben Ernesto de Santa Cruz fedezte fel, de az igazi feltérképezését egy pilótának, Jimmy Angel-nek tulajdonítják, aki 1937-ben járt erre és akiről a vízesést később elnevezték. Angel kijelentette, hogy felfedezte a világ legnagyobb vízesését, de ezt az állítását csak 1949-ben igazolták, ugyanis a pilóta által megjelölt helyre csak 12 évvel később jutott el expedíció. És a mérések igazolták állítását. Az Angel majdnem tizennyolcszor magasabb a Niagaránál.

waterfall-4.jpg

 Érdekesség, hogy habár az Angel Venezuela egyik legnagyobb turisztikai látványossága, a megközelítése mégsem egyszerű, mivel közút nem vezet a közvetlen közelébe. Vagy kisrepülővel, helikopterrel lehet megközelíteni, vagy az esős évszakban bárka, illetve kishajó fedélzetéről lehet megtekinteni. Megtekintése is inkább az esős évszakban ajánlott, mivel akkor sokkal impozánsabb látványt nyújt, illetve a száraz évszakban a hajókkal is sokkal nehezebb a megközelítése.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon, akár együttműködés céljából is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812931395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása