Kézipoggyász

3+1 tipp, hogyan is győzd le a repüléstől való félelmedet

2017. szeptember 15. - szicksandor

felelem.jpg

A XXI. században a repülés már nem egy különleges mutatvány. Sokan járnak munkába repülővel, és vannak olyanok is, akiknek a család megátogatása is kényelmesebb egy helyközi járattal. Ennek ellenére még nagyon sokan félnek a repüléstől, felmérések szerint az emberek 40 %-a szorong a repülőn. 

Be kell, hogy valljam, több tízezer kilométer repülést követően még bennem is van egy kis szorongás, amikor repülőre ülök. Imádom a készülődést, az utat a reptérre, a repterek hangulatát, de magával a repüléssel még akadnak problémáim. Főleg a felszállás az, amit nehezen élek meg. De természetesen vannak olyanok is, akiknek a mindenük a repülés, és az út első pillanatától az utolsóig élvezik az utazást, bámészkodnak, fotóznak, videóznak.

Akinek masszív repülés fóbiája van, annak adhatunk bármilyen tanácsot, ő akkor is a karfát markolászva halálsápadtan fogja végig ülni az egész utat. De akiben csak kicsi félsz motoszkál, annak itt van 3+1 tanács, amivel csökkentheti a félelmet.

1. Motiváció

Ez áll hozzám a legközelebb. Amikor az ember a félelmét azzal próbálja kezelni, hogy felidézi magában a célállomást, annak minden szépségével együtt. Persze ha dolgozni megyünk, akkor ez egy nehezebb falat, de egy tengerparti nyaralás vagy egy bakancslistás hely meglátogatásának vizionalizálása sokat segíthet a rossz érzés leküzdésében. A “Milyen gyönyörű hely vár rám hamarosan” mondat léleknyugtató hatását személyes tapasztalatok alapján is tudom ajánlani.

5967939368_9c66874bda.jpg

 

2. Készüljünk fel

Amennyiben tudjuk, hogy félni fogunk a gépen, akkor próbáljuk felkészíteni magunkat az eseményre. Például előző nap már ne együnk sokat, se zsírosat, illetve semmi olyat, ami megterheli a gyomrunkat. Ne higgyük azt, hogy az alkohol segít megoldani a problémákat, mert az eleinte félelmet oldó jótékony ital a későbbiekben akár segíthet a pánik kialakulásában is. Tehát ezt is melőzzük. Ne hergeljük magunkat rémisztő gondolatokkal. Egyes tanulmányok szerint a szorongást érzőket a saját gondolataik húzzák bele a még nagyobb félelembe. Ilyenek a terrorizmustól, a lezuhanástól vagy csak egy esetleges turbulenciától való félelem. Tehát a beszállás közben ne erre gondoljunk, hanem próbáljunk nyugodtak maradni, figyeljünk  a légzésünkre és gondoljuk végig szép sorban, hogy mik a teendők a beszállásnál. Nem tud senki sem jobban megnyugtatni bennünket, mint mi saját magunkat.

3517032_adb72bd39c2d7ae8dfbd23ae25aa7373_wm.jpg

3. Ismerd meg a repülőgép működési elvét

Ezt a megoldást nagyon sokan javasolják, bár nálam ez kevésbé jön be, mivel nem vagyok éppen műszaki beállítottságú. Habár egyszer megpróbáltam, de már a felhajtóerőnél elvesztem. Sok ember félelmének középpontjában a lezuhanás áll, de ezt a repülőgép működésének mélyreható ismerete segíthet legyőzni. A repülőgépet alapvetően két erő tartja a levegőben, az egyik a hajtóművek tolóereje a másik pedig a szárnyak emelőhatása. De ebben az írásban legyen is elég ennyi technikai információ. Akit ez nyugtat meg és többet szeretne tudni erről a témáról, az látogasson meg egy repüléstechnikai oldalt.

felhajtoero_kiszamitasa-.jpg

+1 Értsük meg a félelmünket

Egy érdekes pszichológiai megközelítés, hogy értsük meg a félelmünk eredetét, és akkor könnyebben kezelni is tudjuk. A félelmünk lehet genetikus, tanulhattuk a szüleinktől, vagy esetleg egy előző rossz tapasztalat eredménye. És amikor jön a para, akkor ne gondoljunk rá, lélegezzünk nagyokat és minden rendben lesz. Vagy nem.

Hozzá kell tennünk, hogy ezek csak apró trükkök, amikkel a repülés előtti izgatottságunkat tudjuk kezelni. Akinek komoly fóbiája van a repüléstől (aerofóbia), azokon valószínűleg ezek a trükkök nem nagyon segítenek. De a többség alkalmazza csak őket nyugodtan.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon, akár együttműködés céljából is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8812829344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otgorbebogre 2017.09.15. 15:46:32

nekem orvos javasolta azt hogy igyak meg egy sort repules elott. (mert apirulaban is kb az lenne). altalaban be is jon es jot alszok az uton.

2017.09.15. 16:32:13

vannak tréningek a nagyon félőseknek, azt hiszem magyarországon nem, de a nagyobb légitársaságok mind szerveznek ilyet. "fear of flying"...

Alick 2017.09.15. 16:52:37

Terápia: elmenni dolgozni sztyuvinak. :)

tomfree 2017.09.15. 18:56:51

@otgorbebogre: nekem egy kevés lenne, inkább 3-4 hatna. 5-6 után meg már élvezném, 7-8 után már mindegy mi történik, jégeső vagy turbulencia. :-)

Powerslave 2017.09.15. 19:11:26

Hmmm... Én szeretek repülni, ellenben a készülődéstől, meg a reptéri hercehurcától és a mindenhol láb alatt levő tömegtől idegbeteg vagyok. Biztos fordítva raktak össze...

A rettegők megnyugtatásának érdekében a felhajtóerő-tolóerő páros emlegetéséhez még tegyük hozzá, hogy tolóerő nélkül is meglepően sokat tud siklani egy utasszállító*, nem fog leesni, mint egy darab kő.

*Nagyjából 1:15-ös siklószámokat találni, ami nagyjából azt jelenti, hogy 12 km magasról még röhögve elrepül Mosonmagyaróvártól Ferihegyig

Hajdú Peter 2017.09.15. 20:24:46

Szerintem felesleges felni a repulestol. A zuhanasnal mar indokolt nemi izgalom, de igazan csak becsapodastol kell tartani.

moonlight777 2017.09.16. 03:39:59

Én életem első repülőútja előtt végignéztem az összes légi katasztrófás filmet, imádtam ezeket a filmeket, és imádtam utána repülni is.... :)))

jandera 2017.09.16. 15:37:23

Imádkozz!
"Zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták"
süti beállítások módosítása