Kézipoggyász

Így pakold be a kézipoggyászodat, ha fel akarsz szállni a gépre

2017. szeptember 03. - szicksandor

3057c11dfb51f41e29f6c96f6c1641c0.jpg

A repülés a mindennapjainkká vált. Már nem meglepő, ha valaki repül, sőt vannak olyanok is, akik ha nem is minden nap, de repülővel járnak dolgozni, gondoljunk itt a nagyobb területű országokra, vagy akár Amerikára. Azonban attól, hogy valami az életünk részévé vált, még koránt sem biztos, hogy minden szabályával tisztában vagyunk. A mai napig sokszor láthatunk a reptereken olyan jeleneteket, hogy az utazó nincs tisztában azzal, mit is vihet fel a repülőgépre.

Sokunk számára jól ismert információk lehetnek, de azért mi csokorba gyűjtöttük azokat a dolgokat, amik ne legyenek benne a kézipoggyászodban. Friss utazóknak pedig kötelető elolvasni!

1. Élelmiszer, ital, bébiétel, tápszer

Sokunkat érint a csomagunkban meglapuló rántotthúsos szendvics, vagy a gyerek tápszerének a sorsa. A jó hír az, hogy élelmiszert lehet felvinni a gépre, azonban arra nagyon kell figyelni, hogy a krémes állagú készítményekre, például lekvárra, mézre is vonatkoznak a folyadékokra vonatkozó mennyiségi és tárolási korlátozások, az az 100 ml-es vagy ennél kisebb tartályban szállíthatunk ilyeneket, több tégely esetén pedig bele kell férniük egy 1 liter űrtartalmú, átlátszó műanyag zacskóba. Minden utas csak egy ilyen zacskót szállíthat, aminek újrazárhatónak kell lennie. Azonban érdemes utánanézni a helyi szabályozásoknak, vagy esetleg annak, hogy nincs-e egy adott élelmiszer járványügyi listán.

Az utazás idejére bébiételt, tápszert fel lehet vinni a gépre, de a reptéri személyzet felszólítására kötelesek vagyunk ezeknek a termékeknek a valódiságát igazolni.

malev-etel-2.jpg

2. Kés, olló, csillagszóró

Valószínűleg ezek  tiltása a legkézenfekvőbb. Semmilyen szúró, vágó eszközt, ollót vagy akár csak hasonlót sem lehet felvinni a gépre, amennyiben hossza meghaladja a hat centimétert. Nagymamák figyelem, kötőtűt sem! Ami engedélyezett, az a körömvágó csipesz és a magassarkú cipő.  És igen, a csillagszóró, és bármilyen szifonpatron felvitele sem engedélyezett.

a5680371e8c554f75cce6802df18552e-d4wnh6k.jpg

3. Gyógyszerek

Ez talán a legfontosabb kérdés. A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők, az utazás időtartamával összhangban, a kezelőorvos által előírt menniységet magukkal vihetik. Ehhez érdemes beszerezni a megfelelő orvosi igazolást, lehetőleg angol nyelven is. Amennyiben recept nélkül kapható orvosságról van szó, ezt az igazolást akkor is szerezzük be. A nyugtatók, élénkítők és egyéb pszichotrop készítmények más elbíráslásban részesülnek, ezért ezeknél érdemes a Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Kábítószerügyi Főosztály érdeklődni.

Természetesen a reptéri személyzet ezekben az esetekben is kérheti az orvosságok átvizsgálását. Nem gyógyszernek minősülő készítményt nem lehet felvinni a gépre, ellenben az inzulin és a tűk felvihetők az utas nevére kiállított orvosi recept vagy gyógyszerészi igazolás bemutatása mellett.

Érdekesség, hogy implantátum beültetéséről, vagy egy törött testrész begipszeléséről orvosi igazolást kér a biztonsági szolgálat, ennek hiányában nem adhatnak felmentést a biztonsági ellenőrzés alól.

gyogyszerek.jpg

+1 Drón

A technika fejlődésével haladnia kell a reptéri személyzetnek is, és fel kell készülni különleges technikai kütyük szállítására is. Ilyenek a napjainkban egyre elterjedtebb drónok is, amiket nem lehet felvinni a gépre, de szállításuk a feladott poggyászban lehetséges. A drónok kiegészítői − így például nagyobb értékű kamera − az eszközről való eltávolítás után továbbra is szállíthatóak kézipoggyászban.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon, akár együttműködés céljából is.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9812798294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2017.09.04. 10:09:29

A sógorom nemrég kellett kiálljon az igazáért az amszterdami reptéren: a drónt nem tilos felvinni a gépre.

DocBulywood 2017.09.04. 10:09:58

Ki az aki rántott húst visz magával a repülőre? Nem bírj ki 4-6 órás utat? Röhej.

Mad Mind 2017.09.04. 10:15:43

Nekem senki sem szólt be a gyógyszereimre, reptéren még. Igaz mindből csak egy levelet rakok el, atöbbi a bőröndben pihen.
Viszont a feladott bőröndöt utólag kinyittatták és kivetették belőle a Zippo-mat, mert azt csak kézipoggyászban lehet szállítani. Érdekes logika.
@DocBulywood:
Miért kéne kibírni? Ha valaki éhes, az egyen, addig sincs gond vele. Egyébként unalomban könnyebben megéhezik az ember, és egy repülés nem túl érdekes a repülőgép közepén a középső ülésen.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.04. 10:17:05

Látom a libsicenzúra remekül működik itt

Tesla Nikoletta 2017.09.04. 10:36:37

6 cm hosszig fel lehet vinni kést egy EU rendelet (Az Európai Bizottság IP/04/59 számú Rendelete (2004.01.16) ) szerint.

asdf 2017.09.04. 10:57:34

@Csipyke: ha nem felejtem el, majd keresek jogi izet hozza, de valahol olyat olvastam, hogy dront amiatt kezdenek nem engedni, mert ha a rotor rajta van es bekapcsoljak, akkor mivel cafatokba lehet apritani vele egy ujjat, igy veszelyes eszkoz es azt mondjak, hogy nem. Valami altalanos veszelyes eszkoz szabalyt huznak ra.

Benoke2 2017.09.04. 11:51:39

Mire minden igazolást meg papírt begyűjt az ember megbánja hogy repülővel akar utazni az hótziher. Már persze ha egyáltalán sikerül minden papírt begyűjteni. Soha nem foglalkoztak még a bogyóimmal reptéren, sem európában sem amerikában.

subtotal 2017.09.04. 13:08:04

Vagy 7 éve én vettem észre, hogy egy kábé 10 centis vágóhosszú olló maradt a hátizsákomban, miután becsekkoltunk az utolsó gépre visszafelé az Államokból, pedig átment vagy 6 röntgenen minimum.

aaeronika 2017.09.04. 15:10:32

Nekem a múltkor egy egész doboznyi tetováló tű volt a kézipoggyászomban, mégcsak ki sem szedték, hogy rákérdezzenek. De a lényeg, hogy a nagymamáktól mindenképp elvegyék a kötőtűt :D

Csokáv 2017.09.04. 20:42:09

@DocBulywood: minden magyar. Alufóliában persze, esetleg zsemlében. És persze amint leül - a gép indulás előtt - már eszi. :)

Kicsi svájcibicskát felejtek rendszeresen a zsebemben. A fémdetektor sem fogott meg sosem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.04. 21:49:43

@Csokáv: te lehet, en sosem vittem magammal kaját repülőre, úgyis kaptam ott
süti beállítások módosítása