Kézipoggyász

5 utazással kapcsolatos csodálatos film, amit látnod kell

2017. augusztus 01. - szicksandor

utazas-filmek.jpg

Szeretünk utazással kapcsolatos filmeket nézni. Kényelmes karosszékünk biztonságos világából be tudjuk járni azokat a tájakat, ahova vágyakozunk, ahova szeretnénk eljutni. Az útiköltségünk sem nagy, néhány ital és pár zacskó chips árából távoli földrészekre repülhetünk. Igaz, hogy a képzeletünk szárnyán, de kényelmesen és olcsón.

Sokan most a levegőbe csapnak, hogy igen, ez a film vagy az a film a legjobb! Filmekről listát készíteni a világ egyik legszubjektívabb dolga. Mindenkinek más tetszik, más tájakon játszódó filmeket részesít előnyben, esetleg fontos neki a főszereplő személye is. Vannak, akik ebbe a kategóriába sorolják a részben vagy egészben spirituális utazásokat taglaló filmeket, vagy esetleg azokat a fantasztikus filmeket is, amiben a főhős világokon keresztül utazik.

Azonban álljon itt most egy összeállítás azokról a filmekről, amik valóban Földünk csodálatos helyeire kalauzoltak el, néhol elgondolkodtató, néhol vicces módon, sokszor nem kihagyva a hollywood-i kliséket sem. Ennek ellenére szeretjük őket, és az elmút évek ilyen témájú sikerlistáinak mindig az elején találtuk őket.

1. Vándorút

Az El Camino-t már annyian feldolgozták, hogy lassan úgy érezzük, aki arra járt, írt vagy filmet készített róla. Sőt, aki nem járt arra, az is. De ez a film talán mégis kicsit más. A főszereplő részéről nincs nagy elhatározás, hogy majd ő végigjárja a zarándokutat. Eszébe sincs. Egy tragikus fordulat veszi rá arra, hogy megtegye, ami nem más, mint a fia halála. Persze ebben a filmben is vannak személyes sorsok, nagy barátkozások, néhol vicces, néhol szomorkás. És ott van nekünk Martin Sheen.

way2.png

2. Hét év Tibetben

Utazás, történelem, politika, elmélyülés. Itt van nekünk minden egyben, és persze a hihetetlen szőke Brad Pitt is. Tibet (és Nepál) mindig is alkalmas volt arra, hogy izgalmas, misztikus filmeket forgassanak róla. Ezt az alkotást megfűszerezi a történelmi háttér, illetve a két világ találkozása, egy felnőtt és egy gyerek szemszögéből bemutatva.

12434529_943776995676348_430365167_n2-720x320.jpg

3. Római vakáció

A listánk legbájosabb darabja, és ezért (is) kívánkozik ide. Egy örök kalsszikus, ami körbe kalauzol minket az örök városon. A film rengeteg jelenete égett bele a retinánkba, szinte az elejétől a végéig magával ragad, és a két főhős segítségével tényleg megismerjük Rómát.

Az 1953-ban készült film érdekessége, hogy ebben a korban még ritkaságnak számított az idegen országban való filmezés, így a film főcímén fel is tűnik egy felirat: „Ezt a filmet teljes egészében Olaszországban, Rómában vették fel.”

És említsük meg, hogy Audrey ezért az alakításért egy Oscart vihetett haza.

388548_343868179_big.JPG

4. Bakancslista

Tudom! Nyálas, szirupos, gagyi, stb… De mindenki látta, és azok is megkönnyezték, akik el- és megítélték előre. Igen, Jacknek és Morgannek nem a legkiemelkedőbb alakítása, nem is dobtak nekik oda még egy Oscart. De az ő játékukat nézve körbeutazni a világot, közben kapni némi hollywood-i érzelem löketet is… Szóval itt kell lenniük a listán.

bakancslista.jpg

5. In Bruges - Erőszakik (Jajjj, de gáz ez a magyar cím!)

És akkor most ellent megyek a konvencióknak. Sokan felsikoltanak, hogy neee! De!

Ez a film zseniális. Ha csak klasszikus utazós filmnek vesszük, akkor lenyűgözően mutatja be Bruges-t, sokan ennek a filmnek a hatására látogatták meg a várost. Csodálatos képek, magával ragadó hangulat, megnézed és csomagolsz. Én is így tettem. Egyszerűen megfogott a város zseniálisan bemutatott hangulata. Éééés, nem csalódtam Bruge-ben. Vissza is fogok térni még!

Sok olyan mondat hangzik el a filmben, ami már lassacskán filmtörténeti magasságokba emelkedik, tehát újabb jó pont. A zenéről ne beszéljünk, mert talán az egyik legjobb filmzene, mely már-már Morricone-i magasságokba nyúlik.

És a színészek, főleg Colin. Nem rossz a srác, de amit ebben a filmben hoz, az lebilincselő.

in-bruges-404_662762c.jpg

Szóval ezek azok a filmek, amiket látnod kell. És persze még vagy ötven hasonló témájú filmet fel lehetett volna sorolni. Viszont a jó hír, hogy szinte mindegyiket érdemes megnézni, így hosszú téli estékre már biztos, hogy lesz programod.

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712748082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czidlina Ildikó 2017.08.01. 14:41:54

Az 5.-t nem láttam még, de a többi nagy kedvencem!
Szeretem az ilyen ajánlókat ;)

Én jó szívvel betenném a listába az én egyik favoritomat: Ízek, imák, szerelmek. (Eat, pray and love)

Simao Sabrosa 2017.08.03. 00:12:22

Mind jó! Bár a Hét év Tibetben nagyon idegesítő.

mildi 2017.08.03. 09:58:22

@Czidlina Ildikó: nem láztad az in brugest?sürgôsen pótold, a legjobb film errôl a listáról

mt-03 2017.08.03. 10:05:58

a csucs ezek kozul a sheen + estevez film, telleg nagyon ott van. a het evet sosem birtam vegignezni :)

Patkááány 2017.08.03. 10:20:19

In Bruge-t direkt azért kezdtem el, mert kíváncsi voltam a városra, de a Colin-fiú bamba, búbánatoskiskutya pofája miatt tíz percnél nem bírtam tovább. Majd valaki mondja el, hogy veszítettem-e valamit.

pat bateman 2017.08.03. 12:05:53

ez a Vándorút nekem nem volt meg, nem ismerem. a Hét év Tibetbent soha nem bírtam végignézni, nekem vontatott, pedig elég sokféle filmen átrágtam már magamat. a felsorolásból az Into The Wild kimaradt pedig annak is rendben van a zenéje. igaz, hogy nem éppen pozitív a kicsengése, de a főszereplő USA-beli vándorlása eléggé magával ragadó. hasonló téma - csak "női" kivitelben - a Wild (azaz a Vadon) c. Reese Witherspoon film is. szerintem ez utóbbi nem kicsit rápörgeti az embert, hogy nekivágjon a Pacific Crest Tailnek (és igen: bringával is meg lehet tenni az utat!!!)

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2017.08.03. 13:54:04

@Patkááány: Ralph Fiennes miatt nezd meg. Egy kibaszott tundermese.

blckrainbow 2017.08.03. 14:07:50

A The Impossible kimaradt :)

Czidlina Ildikó 2017.08.04. 09:01:29

@mildi: Köszönöm a tippet! Pótolni fogom ;)
süti beállítások módosítása