Kézipoggyász

Amikor egy szobor benéz a negyvenedik emeleten, azaz a világ legnagyobb szobrai testközelből

2017. július 14. - szicksandor

tavasz-templom-buddha.jpgSokszor képedünk el egy-egy szobor monumentalitásán, amikor közeledve felé,  a szemünk láttára nő hatalmassá, majd a talapzatánál állva elgondolkodunk azon, hogy milyen apró lény is az ember. Mi magyarok valószínű, hogy így gondolkodunk a Szabadság-szobrunk előtt, vagy az amerikaiak a maguké előtt, de valószínűleg nyaktörő mutatvány a Megváltó Krisztus szobor aljából is a tetejére felnézni.

Bizonyára, ezeket a világ legmagasabb szobrai közé sorolnánk, pedig még az amerikai Szabadság-szobor is csak szűken férne be az első ötvenbe. Talán az sem meglepő, hogy az első harminc szobor közül 28 az ázsiai térségben található. De vajon melyik az a három legmagasabb szobor a világon, amibe tízemeletes panelházak férnének el? Induljon a visszaszámlálás!

3. Ushiku Daibutsu - Japán (120 méter)

A szobor Japánban, Ushiku városában található, melynek építését 1995-ben fejezték be. A 120 méteres magasságba beletartozik a 10 méteres talapzat és a 10 méteres lótusz dobogó is. Gondoltak a nézelődőkre is, mert a szobor mellkasában, mintegy 85 méteres magasságban kilátót alakítottak ki. A szobor súlya több mint négyezer tonna, így biztos, hogy kisebb viharok után is a helyén marad, és ha arra járunk meg tudjuk majd tekinteni..

 

 

2. Laykyun Setkyar - Mianmar (130 méter)

Egy 116 méter magas Buddha manifesztációról beszélünk, mely Mianmarban, Monywa város közelében található. A szoborhoz még hozzászámoljuk a majd 14 méteres talapzatot, és így kapjuk meg, hogy ez a világ második legnagyobb szobra. Az építés 12 éven keresztül tartott, és 2008-ban adták át.

Érdekessége, hogy a szobor lábainál található a világ legnagyobb fekvő Buddha szobra, amelyet 1991-ben adtak át. Kiváló turista célpont, hiszen two in one, két híres szobrot tudunk megnézni egyszerre.

laykyun-setkyar.jpg

1. Tavaszi Buddha templom (eredetiben: A forrás templom Buddha, a kezdő képen látható) - Kína (153 méter)

És elérkeztünk a legnagyobbhoz! Ez tényleg nagyon nagy! 25 méteres épület, 20 méteres lótusz trón, és plusz a szobor. A nagyságát jól érzékelteti, hogy megközelítőleg egy 50 emeletes panelházzal lenne egy magasságú. Már ha lenne ilyen. A szobor 2008-ra készült el. A kilátó megközelítését sporttagozatosaknak ajánljuk, mert ezer lépcsőt kell megtenni, hogy gyönyörködjünk a kilátásban. De megéri…!

+1 Hív a haza - Oroszország (87 méter)

Ez a szobor csak a világ tizenegyedik legmagasabb szobra, de illik megemlíteni, mint Európa legmagasabb szobrát.

Az alkotás Volgográd (régen Sztálingrád) városában található, és 1967-es átadásakor még ez volt a világ legmagasabb szobra, melyet a sztálingrádi csata emlékére emeltek. A domb tetején álló szoborhoz kétszáz lépcső vezet fel, melynek ikonikus jelentése van, mivel ennyi napig tartott a németek ostroma. Az óriási kard 33 méter hosszú, a szobor súlya pedig egészen elképesztő, 7900 tonna.

az-anyafold-hiv-3.jpg

Jelenleg ezek a világ legmagasabb szobrai, de figyelembe véve az ázsiai térség óriás-szobor építési hullámát nem csodálkoznánk, ha néhány év múlva épülne valahol egy hatalmasabb Buddha. Vagy esetleg egy reggel Dubaiban valaki úgy ébredne fel, hogy legyen nálunk a legmagasabb szobor is.

comparison_of_statues.jpg

Kövess bennünket a kezipoggyasz.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/kezipoggyasz/ oldalon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezipoggyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5012748092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.07.14. 15:12:43

Döbbenetes!!!

Le Orme 2 2017.07.14. 16:38:24

Az első 30-ban 3 nem ázsiai (orosz, ukrán, Puerto Rico) van. A nem vallásos szobrok közül a volgográdi a legnagyobb. A new york-i Szabadság szobor sokáig a legnagyobb volt, leszámítva két középkori kínai Buddha szobrot.
süti beállítások módosítása